Hirdetések

EXODUS 90 FÉRFIAKNAK

hétköznapi lelkigyakorlat Babos Áron atya vezetésével

2024. február 19-től május 18-ig

Jelentkezési határidő: február 16.

Az „Exodus 90” olyan kutatás által inspirálódott, mely szerint 90 napig tart, amíg a rossz szokásokat (még a függőségeket is) jó szokásokkal helyettesítjük.
A program arról szól, hogy folyamatosan növekvő szabadságban élhetünk. A 90 nap minden résztvevőt meghív a megtisztulásra, az önmagunknak való meghalásra. Ebben támogatnak bajtársaink Krisztusban, hogy egyre nagyobb belső szabadságra, és végül sokkal tisztább és önzetlen szeretetre jussunk el.
A „lelkigyakorlat” bármilyen szándékra felajánlható, az egyik közös szándék mégis kimondottan a katekumenek (ifjúsági és felnőtt keresztelendők, bérmálkozók) hitbeli megerősödése lesz.
A kihívásokkal teli 90 napos program február 19-én, hétfőn kezdődik, a befejező nap május 18-ára, az idei Pünkösd előtti napra esik.

Összetevők:

Imádság

1. Rendszeres napi imádság (összesen 20-60 perc), lehetőleg reggel, délben és este: zsolozsma/rózsafüzér/examen/szentségimádás/…
2. A napi EXODUS 90 olvasmány és reflexió elolvasása
3. Gyónás (legalább havonta másfél havonta egyszer… illetve súlyos bűnt esetén rögtön)
4. Napi szentmise (ez csak ajánlás, mivel sokan nem tudják vállalni)
5. Ez alatt a 90 nap alatt elhatározzuk, hogy különösképpen is felvesszük a harcot olyan bűnökkel, amelyek visszatérőek (pl. tisztátalanság, falánkság, alkohol, stb.)

Támogató csoport

Létrehozunk kb. 6-10 főből álló csoportokat. Találkozunk hetente 1 alkalommal (személyesen vagy online).
Összefogunk egy olyan baráttal, aki számon kéri rajtunk, amit vállalunk. Rendszeresen jelentkezünk nála (lehetőleg naponta).

90 nap önmegtagadás

rövid, hideg zuhany (furcsán hangzik, de ez lesz a legegyszerűbben megszokható)
rendszeres intenzív testedzés (sokak számára lehet, hogy ez jelenti majd a legnagyobb kihívást)
legalább 7 óra alvás
alkohol nélkül
desszert vagy édesség nélkül
étkezések közötti evés nélkül
szénsavas vagy édes üdítőitalok nélkül
TV vagy filmek nélkül (kivéve a híreket)
csak olyan zene hallgatása, amely felemeli a lelket Istenhez
sportközvetítés nélkül (heti egy megengedett)
számítógép-használat csak munkára, tanulásra és a legfontosabb elintézendőkre
okostelefon használata csak a legfontosabb elintézendőkre és beszélgetésekre
az internetezés korlátozása (csupán a feltétlenül szükséges személyes célokra és lelki feltöltődésre)
a nem szükséges dolgok megvásárlása nélkül
a szerda és a péntek szigorú böjti napok (ha orvosilag megengedett)
Vasárnapok és ünnepnapok: lazíthatunk a kihívás fegyelmén, de ne hagyjunk fel vele teljesen (plusz egy óra alvás, tejszín a kávéba, desszert, sör, stb.), Húsvétvasárnap felmentve.

Részvételi feltételek

1. Jelentkezz a babosaron@szent-csalad.hu címen a csoportunkba február 16-ig.
2. Tedd magas szabaddá Pünkösdig minden hétfőn este egy bő óra erejéig az alapvetően offline csoporttalálkozóra (a pontos helyszínt és időpontot közösen fogjuk megbeszélni)!
3. Regisztrálj az exodus90.com oldalon vagy az Exodus 90 app-ban és fizess elő egy évre a programra (kb. 25000 Ft az androidosoknak/35000 az iphonosoknak - ez a minimum, amivel hozzájárulhatunk a program terjesztéséhez és fejlesztéséhez)! Az angol nyelvtudás nem feltétel, mert lesz fordítás. A regisztrációhoz kérhetsz segítséget.

Ezt a lelki programot férfiak számára találták ki. Kemény munkát vár el mindenkitől, aki belekezd. Alapvetően 18 éven felülieknek ajánlom, de szülői hozzájárulással 16 éves férfiak is vállalhatják már.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a napirend és a szokások szükséges változása a házastárs és a család életére is hatást gyakorol. Minden változásnak lehetnek pozitív és negatív gyümölcsei. Célunk az, hogy csak a pozitív gyümölcsök maradjanak meg, és ha adódnak is negatív következmények, azokat felismerjük és korrigáljuk. A kapcsolataink (Istennel és a házastárssal kezdve) fontosabbak, mint a kitűzött keretek teljesítése. A keretek vannak a kapcsolataink fejlődéséért! A szombat van az emberért, és nem fordítva.
Férfiként, férjként és apaként a ránkbízottakért szeretnénk adni az életünket, ahogy azt Krisztus is tette. Mivel azonban tökéletlen emberek vagyunk, és nem maga Isten, ezért szükségünk van a ránkbízottak támogatására és visszajelzésére. Csak velük egységben tudunk igazán őértük meghalni, őnekik felajánlani az időnket, energiáinkat (amelyeknek a becsatornázására vállalkozunk most). Ezért ha férj vagy apa vagy, kérd a feleséged, családod hozzájárulását, ha pedig még nem vagy teljesen a magad ura (mert még nem élsz önálló módon, tanulsz, keresed a helyedet, stb.), akkor annak a hozzájárulását, akinek felelősséggel tartozol és akikkel együtt laksz!
Ha nem tudod az egészet bevállalni, akkor vállalj belőle annyit, amennyi a tanulmányok, a munka, a háztartás, a gyerekek, stb. mellett belefér három teljes hónapig az életedbe. Egyetlen ima sem vész kárba. Személyre szabott tervet beszélünk meg, hogy kihívás legyen mindenki számára.

Áron atya

Levél a feleségeknek

Kedves Feleségek
Egyezzetek meg a kihívást elfogadó férjetekkel, hogy mi biztosíthatja a kapcsolatotok erősítését ebben a 90 napban! Beszéljétek meg előre, hogy a családi együttlétek meghittségét milyen kiegészítő feltételekkel tudjátok közösen elképzelni, mikor és milyen felmentéseket láttok szükségesnek bizonyos esetekben (pl. születésnapon egy vékony szelet torta a család kedvéért; csecsemő mellé felkelés, akkor is, ha nem lesz meg a 7 óra alvás; randi, akkor is, ha még aznap nem volt sport; stb)!
Továbbá, ha igényetek van rá, akkor valamilyen rendszerességgel össze tudjuk hívni a “feleségek körét”, hogy megoszthassátok valakivel a tapasztalataitokat.
Legyen a Ti ügyetek is a férjetek lelkigyakorlata: kísérjétek imáitokkal, jelezzetek vissza nekik, mondjátok el, hogy mire van szükségetek (reményeink szerint egyre nyitottabb kapukat fogtok döngetni), de kérünk, ne szóljatok bele, hogy mit hogyan csinálunk, ne vegyétek át a felelősséget, ne legyetek számunkra anyák! Legyetek egyszerűen feleségek, akikért most egy kicsit meg akarunk halni magunknak! Köszönjük.

Áron atya